Alapítvány tevékenysége

A Körös-Maros Alapítványt 2003-ban hozta létre a gyulai székhelyű Körös-Maros Biofarm Kft., amely Közép-Európa egyik legnagyobb bio tehenészetével rendelkezik. Az Alapítvány megalakulása óta közhasznú szervezetként működik. Küldetése: a fenntartható mezőgazdasági termelés és ökogazdálkodás elterjesztése, az ökogazdák termelés-szervezésének, marketingjének támogatása, kísérleti eredmények elterjesztése, hátrányos helyzetű csoportok munkalehetőségeinek feltárása, tapasztalatcserék és tanfolyamok szervezése, a gyulavári kúria megmentése.

Az Alapítvány működésének kezdete óta többféle közhasznú feladatot folytat, többek között: tudományos tevékenység, kulturális tevékenység, helyi közművelődési tevékenység, természetvédelem, állatvédelem, környezetvédelem, hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése, magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségekkel, valamint a határon túli magyarsággal kapcsolatos tevékenység, hagyományápolás.

Az Alapítvány egyik kiemelt feladata az oktatás, képzés, melynek érdekében több alkalommal ökológiai gazdálkodással, természetvédelemmel, fenntarthatósággal kapcsolatos képzéseket valósított meg.

Fontos célkitűzése továbbá a turizmus fejlesztése, mely térségünk természeti környezetének, történelmi jelentőségű helyeinek és kulturális hagyományainak megőrzését is szolgálja.

PHARE-CBC projekt

Az Alapítvány az Arad Megyei Magyar Gazdák Egyesülete, és a Gyula és Környéke Térségfejlesztő Egyesület partnerségével 25 magyarországi és 28 romániai gazda részvételével gazdaságélénkítő PHARE CBC projektet valósított meg 2005-2006-ban.

A Gyulavári Kastély felújítása

A gyulavári Wenckheim-Almásy kastély felújítására a Regionális Fejlesztés Operatív programja keretében került sor 2004-2007-között, mely azóta Gyulavári Kastély Látogatóközpont néven kiállítóhelyként, kulturális és rendezvényközpontként üzemel.

Számos konferenciának, céges rendezvénynek, családi összejövetelnek, esküvőnek biztosított már impozáns helyszínt a Gyulavári Kastély.

X-PARC Projekt

A 2012-2014 között került megvalósításra a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretén belül Európai Uniós és nemzeti finanszírozású „Development of a Cross-Border Protected Areas Resource Centre (X-PARC)” megnevezésű, HU-RO/1101/187./1.3.1 számú projekt.

E projekt keretében az aradi Excelsior Egyesülettel és a békéscsabai Zöld14 Egyesülettel természetvédelmi forrásközpontot alakítottak ki, a Gyulavári Kastély parkjában pedig természetvédelmi park és Zöld Iskola jött létre. A kialakított köztér változatos programok, és szabadtéri rendezvények ideális színtere lett.

NCA, NEA Programok

Az Alapítvány a 2007. évtől kezdve folyamatosan sikeresen pályázott évről évre az NCA, NEA szakmai programokat és működést támogató pályázatain. Ezek által magyar és román gazdák részére öko-növényvédelmi ismeretek átadása, különféle egészségmegőrző programok, komolyzenei koncertek, és könnyűzenei előadások valósultak meg.

A korábbi években az Alapítvány koordinálásával sikeresen valósult meg többek között 4 ingyenes nemzetközi gyermektábor több mint 200 résztvevővel. Ezek a táborok olyan gyermekek táboroztatását is lehetővé tették, akik anyagilag nem tudták volna megengedni maguknak részvételi díj térítését.

A gyermekek, az ifjúság védelme érdekében drogprevenciós előadásokkal, zenés előadásokkal, koncertekkel, bábelőadásokkal, „egészség bulikkal” több száz gyermekhez juttatták el az egészséges életmóddal kapcsolatos fontos ismereteket.

A természet szeretetére, a környezet megóvására, a kiegyensúlyozott, egészséges étrendre, a lelki egészség megóvására az „Ép testben ép lélek” mottó jegyében szórakoztató előadásokat tartottak meg helyi előadók, melyeken szintén ingyenes belépéssel közel 200 személy vett részt.

2016-ban a „Szórakozz az egészségedért” elnevezésű projektünk által közel 400 fiatalt sikerült a kastélyba vonzani különböző előadásokra.

A négy előadáson az óvodásoktól a főiskolásokig minden fiatal korosztály képviseltette magát.

Bábelőadások, alternatív irodalom óra, szórakoztató műsorok mellett egészségmegőrzés, egészségvédelem témakörében is tartottunk előadásokat, ingyenes egészségügyi szűrésekkel.

Alternatív irodalom óra és „Hiszti manó” előadása

A Megyében egyedüli intézményként csatlakozott több alkalommal az Alapítvány a Gyulavári Kastély az Országos Rajzfilmünnephez is.

Itt éppen a Magyar Népmeséket nézték a látogatók.

Az Alapítvány működése során számos intézményt támogatott ingyenes programokkal.

Többek között 2015-ben az összes gyulai általános iskolás részére biztosították a Gyulavári Kastély meglátogatását és egy általunk tartott ingyenes természetismereti órán való részvételt, mely lehetőséggel minden iskola, összesen 2185 gyermek és a pedagógusaik élt is.

1000 darab tiszteletjegyet is adományozott az Alapítvány a Magyar Vöröskereszt részére, amelyek a véradók számára ingyenes kastélylátogatási lehetőséget nyújtott. Ezen kívül évről-évre támogatja a Gyulavári Napok nagyszabású rendezvényt, a helyi általános iskolát, óvodát, idősek otthonát.

Back to top
hu_HUHungarian