Kiállítások

Erkel-terem (Konferenciaterem)

E termünk kettős funkcióval rendelkezik. Körben a falakon elhelyezve a 27 európai uniós tagállam, valamint az Unió himnuszának bemutatója látható. A nemzeti himnuszok keletkezésének történetét, a himnuszok szerzőinek portréját, az eredeti kottákat illetve szövegeket, valamint a himnuszok magyar nyelvű változatát tablókon ismerhetik meg a látogatók. A himnuszok külön-külön meg is hallgathatók. Az Erkel-terem egy kiválóan felszerelt konferenciaterem is egyben, amely alkalmas helyszín a legkülönbözőbb szakmai és szórakoztató programok, rendezvények megrendezésére is.

A Himnusz-kiállítás ötlete nem véletlenül fogalmazódott meg, hiszen közismert tény, hogy a magyar nemzeti himnusz zeneszerzője, Erkel Ferenc – a terem névadója – Gyulán született.

Kohán-terem

Dél-alföldi és arad megyei alkotók bevonásával 28 képzőművész műveivel mutatjuk be a helyi XX. századi és kortárs képzőművészetet. Két jeles helyi festő, Koszta Rozália és Kohán György alkotásaiból is megcsodálhat néhányat a hozzánk érkező látogató.
A Kohán-terem alkalmat és lehetőséget biztosít arra, hogy a Kastély részt vállaljon a dél-alföldi régió és a határmenti román területen élő további művészek alkotásainak bemutatásában is. Az időszaki kiállítások szervezésével egy-egy jeles eseményhez, évfordulóhoz kapcsolódunk.

Az utóbbi években helyet kapott a kastélyban Kohán György, Koszta Rozália, Kiss Adél, Nagy Márta, Orgoványi Anikó, Oroján István, Nyisztor János, Póka György és még számos jeles alkotó műveinek kiállítása.


Wenkcheim-Almássy családtörténeti kiállítás

A kastélytörténeti kiállításunk révén a látogatók bepillantást nyerhetnek a grófi családok mindennapjaiba. A berendezett szalonrészünk korhű ruhákkal és bútorokkal felidézi a grófok egykori életmódját, azoknak az időknek a hangulatát, miliőjét.

Népművészeti bemutató termek

A kiállításban jelentős hangsúlyt kap a Dél-Alföldön élő népek, nemzetiségek életének, szokásainak, népművészetének bemutatása. Hat nemzetiség – magyar, román, német, szlovák, szerb, cigány – történetét ismertetjük míves tárgyakkal, a nemzetiségek alapvető néprajzi sajátosságainak felelevenítésével. Olyan szobabelsőket alakítottunk ki, melyekben megtalálhatók a mindennapi élethez kapcsolódó legfontosabb használati tárgyak, ruházkodási kellékek, bútorok, vallási tárgyú relikviák, melyek az egyes nemzetiségek legjellegzetesebb vonásait igyekeznek visszaadni a látogató számára.

A kiállított tárgyak azonban nem pusztán arról tanúskodnak, hogy miképpen éltek a térség különböző származású lakosai, de a használati tárgyak a kor szokásainak megfelelően olyan népi motívumokkal díszítettek, melyek az egyes nemzetiségek népművészetének legfontosabb jegyeit is összefoglalják. A termeket végigjárva képet kaphatunk arról is, milyen hatással voltak egymásra az itt élő nemzetiségek, milyen tartalmi és formai elemeket vettek át egymás művészetéből, mit is jelent a kultúrák egymásra hatása.

A kiállítás azzal, hogy hat, a térségben évszázadokon keresztül békésen együtt élő nemzetiség életéből mutat képeket, önmagában is szemlélteti, hogy az együttélés, az együttműködés nem jelenti az egyes kultúrák megszűnését, ellenkezőleg, a különböző nemzetiségek kulturális értékei erősítik egymást.

Ökumenikus kápolna

A Kastélykápolna eredetileg katolikus volt, 2007-ben ökumenikus használatnak megfelelően került újraszentelésre. Alkalmas kamarazenei bemutatók megrendezésére is kis létszámú közönség számára. A bútorzat tölgyfából készült. A hófehér falakat Kiss György gyulai származású Kossuth-díjas szobrászművész bronz domborművei díszítik . A kápolna ideális helyszíne lehet olyan egyházi és családi rendezvényeknek is, mint például esküvő, keresztelő, megemlékezések, búcsúztatások.

Folyosó

A főépület folyosóin kapott helyet a Gyulavári helytörténeti anyag a legkorábbi időszakok emlékeitől a közelmúlt eseményeiig. A környékbeli ásatások anyagairól készült fotók mellett láthatók a vidék legnagyobb birtokosaival kapcsolatos dokumentumok, képek, címerek. Gazdag illusztrációs anyag tájékoztat Gyulavári elmúlt száz évének életéről, meghatározó személyiségeiről. A településfejlődés legfontosabb fázisainak megértését segítő korabeli térképek mellett gazdag fotógyűjtemény mutatja be a Kastélyhoz több szállal kötődő Wenckheim és Almásy családok jelentősebb személyeit is. A kiállítás anyagában néhány helytörténeti aspektusból érdekes tárgy is szerepel.

Szalon

A Kastély egykori lakóinak életéről nagyon kevés anyag maradt fenn. Az épület belső beosztásáról vannak információk, azok azonban korántsem teljesek. Mindamellett a korabeli főúri családok életét meglehetősen jól ismerik a kutatók, s ezen tudás segít rekonstruálni egy-egy épület belső elrendezését is.
Az üveges veranda kínálja magát mint pihenő, pipázó helyiség, hiszen elrendezése, fényviszonyai kiválóan alkalmasak a funkció betöltésére. Ennek megfelelően „öltöztettük fel” a teret, felidézve az egykori főúri lakhelyek kártya- és pipázó szobáinak hangulatát. A kiállított bútorok, tárgyak korabeliek, a berendezés hűen adja vissza azt a hangulatot, ami egy-egy ilyen helyiséget jellemezhetett abban az időszakban.

Természetismereti kiállítások

Az újonnan kialakított természetismereti kiállítás újszerű, interaktív elemekkel ragadja meg a látogatókat. Ismerje meg a sok érdekes gombafajtát! Tudjon meg többet az állatokról, városi élőhelyekről, a növények világáról!
A foglalkoztató termeinkben az interaktív szemléltető rendszerek segítségével az állatok intelligenciájáról tudhatnak meg többet. Emellett külön érdekességként szolgál, hogy 3D-ben életre kelthetők különböző állatok a táblagépeink segítségével.

Gyulavári Kastélypark

A Kastélyt körülölelő közösségi park lehetőséget ad kellemes környezetben eltölthető szabadidős programokra. A sétányok, padok, játékok, szabadtéri főzőhelyek, filagória a családi és közösségi programok impozáns környezetét biztosítják.
Az ökoturisták részére kerékpár bérlésére is lehetőség van, mellyel bebarangolhatják a környéket, felkereshetik Gyula gyönyörű látványosságait.

Back to top
hu_HUHungarian